implementering af en bedre måde til at få feedback og engagere borgerne

Ingen svar
Bruger er offline. Sidst set for 4 years 29 weeks siden. Offline
Indmeldt: 31. oktober 2010

(Følgende forslag hører ikke 100 % indenfor de 5 temaer i Danmark 3.0, men jeg syntes alligevel det er relevant for Danmark 3.0 projektet) :

Begreber som Social News og Social bookmarking er jo ved at dukke op flere og flere steder på nettet. F.eks ved at blogs og nyheds sites implementerer små knapper på deres sider - knapper der ved et klik giver sitets læsere mulighed for at stemme på nyhedernes værdi eller tilføje dem tags (http://en.wikipedia.org/wiki/Tag_%28metadata%29).

Et etableret eksempel er det sociale nyheds site Digg og dets 'Digg button' :

http://en.wikipedia.org/wiki/Digg
http://about.digg.com/downloads/button/smart

Jeg kan i øvrigt se at 'Danmark 3.0' siden også benytter sig af det til dels.

Jeg foreslår at det offentlige (som en del af danmark 3.0) over en årrække gør det muligt for borgerne på alle det offentliges web-sider, ved et simpel klik på en knap, at give direkte feedback på indholdet på denne side. Servicen er det offentliges egen, og ikke knyttet til nogle eksterne udbydere.

Dette kan være kommentarer til brugervenligheden af siden, om en uklar formulering, tilføjelse af funktioner eller måske med et link til oplysninger et andet sted på nettet. Oplysninger der kunne være relevante for besøgende på siden, eller for den relevante offentlige institution.

Brugeren skal selvfølgelig være registreret (ligesom på dette forum) og logge ind inden personen kan kommentere indholdet.

For at fjerne de værste troll's (http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_%28Internet%29) og overarbejde internt kunne man evt. få praktikanter og folk i aktivering til at grovsortere kommentarene - som en (mindre) del af deres arbejde i den aktuelle offentlige institution der bliver kommenteret til.

Borgernes input kunne måske endda bliver tagget og sorteret efter dets kvalitet/relevans af ansatte med den rette kompetance. Dette forudsætter dog nok at disse kompetente ansatte også har et åbent sind i forhold til deres fagområde.

Hvis der skal være en vis transparens udadtil, kunne man f.eks have en side der hed danmark3nul.dk/hottopics (i en fordansket udgave). Her kunne man se de aller mest kommenterede offentlige websider i landet lige nu. Og så have muligheden for at kommenterer dem her i en åben thread.

Også her skulle det måske være muligt at tagge indlæg efter kvalitet/relevans. Denne gang af brugerne/borgerne.

Alt denne taggning er selvfølgelig primært for at sortere i indholdet, så den aktuelle offentlige instituition kan få et struktureret overblik over borgernes feedback til dem. Men det giver også mulighed for at borgere der efterhånden har fået en relativ høj taggning indenfor et område, måske kan blive indbudt til at deltage i online workshops der ikke er fuldkommen åbent for enhver.

En workshop der måske kunne være interessant (hvis det altså er realisertbart) er indenfor statistik.

En gruppe bestående af udvalgte eksperter (ala. IT-tænkerne under danmark 3.0) samt en større gruppe borgere med relativ høj taggning indenfor dette område, kunne sammen debattere online om interessante emner der kunne undersøges statistisk. Specielt data fra EU's & OECD's databaser kunne det være sjovt at se en datamining i - i scenarier hvor borgere (med en vis kvalitets tagging) også kan få lov til yde en indflydelse med deres muligvis ukonventionelle ideer.

I den anledning kan jeg i øvrigt henvise til professor Hans Rosling's nytænkende måde at visualisere statistik på - her et link til hans TED-talk :

http://www.ted.com/talks/hans_rosling_shows_the_best_stats_you_ve_ever_s...

Han kommer oven i med noget af en opsang over manglen på popularisering og brugervenlighed i verdens statistiske databaser.

Et sidste forslag indenfor denne offentlige tagge service, er muligheden for at lave geocoding (http://en.wikipedia.org/wiki/Geocoding). Via app's på smartphones og offentlige hjemmesider med f.eks google maps, kan borgere tagge lokaliteter ude i landets kommuner. Det kan være med forslag til bedre skiltning, belysning, saltning om vinteren osv. - men måske også om ubehagelige episoder hvor de er blevet truet/følt sig utrygge (desværre kan det jo også være relevant).

Til det kan jeg i øvrigt henvise til dette bbc podcast indslag (ca. 12 minutter inde), der omhandler en ny egyptisk crowdsourcing service kaldet 'Harass Map' :

http://downloads.bbc.co.uk/podcasts/radio4/clickon/clickon_20101101-1700...

Share |
Partnere:
DANSK IT har indgået et åbent samarbejde om Danmark 3.0 med Jyllands-Posten og Computerworld.